Isnin, 16 April 2012

DSA 2012Pejam celik, pejam celik, DSA 2012 kembali menjelma. Masih ingat kejutan DSA 2010 apabila pengumuman Kerajaan berkaitan perolehan AV-8. Kali ini, kita bakal menyaksikan beberapa versi yang katanya telah dikenal pasti untuk dibangunkan buat TD.


Menariknya, DSA 2012 kali ini bakal menyajikan beberapa program istimewa termasuk demonstrasi pasukan khusus daripada Gerak Khas dan beberapa program menarik untuk tontonan tetamu kehormat dan rakan dagang. Cuma penulis bertanya, syarikat mana membina laman web DSA 2012? Sekali pandang macam laman web sekolah menengah pula. Maaf, jika ada terasa, tetapi sebagai program yang berprestij dan urusniaga sehingga ribuan juta, sebaiknya gunakan platform tersebut untuk membuat kita semua rasa bangga.


Hari ini, adalah hari pembukaan DSA 2012 yang akan berakhir pada 19 April 2012. Penulis belum ada baca sebarang berita terkini berkaitan DSA, mungkin tiada `big ticket item' sebab menjelang PRU 13.


Adalah diharapkan, pasti ada beberapa LOI dan LOA bakal dimeterai melibatkan sub-sistem dan sebagainya untuk TD. Jika ada kontrak perolehan sistem optik dan aksesori M-4 pun dikira satu bonus, manakala perolehan untuk GAPU, Rejimen Artileri DiRaja dan sebagainya pasti bakal buka mata, tetapi kemungkinannya adalah mustahil sama sekali.


Ini jangkaan penulis beberapa peralatan atau sistem yang bakal dimeterai pada DSA 2012.


AV-8


Pengesahan versi AV-8, termasuk sistem turet dan sebagainya. Pasti ada `mock-up; walaupun kurang pasti jika Deftech bakal bawa `live size' FNSS PARS untuk dilihat bersama pengunjung. Boleh disaksikan sama ada kali ini AV-8 lebih menyediakan ruang lebih selesa  dan selamat berbanding Condor atau Sibmas.


SGPV


BNS telah menyatakan LOA untuk sistem kawalan kombat dan maklumat serta kawalan tembakan untuk SGPV. Berita ini ada dilaporkan di akhbar dan blog-blog pertahanan tempatan. Mungkin DSA 2012 dapat mempamerkan sistem SETIS dan sistem Rheinmental FCS. 


Astross II

Ada dilaporkan pembahanan 1 rejimen roket untuk TD. Cuma lebih menarik jika diumumkan perolehan jenis roket, selain roket standard seperti SS-30 dan SS-80, adakah sistem ini sedia digunakan untuk AV-300MT. Pasti gawat rantau Asia Tenggara.

A 400M

Pameran statik di Subang Airport, pesawat A-400M Grizzly 4 sempena DSA 2012. Tidak pasti jika ada cadangan demonstrasi penerbangan aras rendah pesawat ini sekitar PWTC. Pasti gawat!


Lain-lain

Selain itu, syarikat NGV Tech pasti akan pamerkan model kapal latihan yang mereka bakal bina untuk TLDM dan juga beberapa model bot peronda saiz kecil untuk kegunaan Maritim Malaysia. BNS juga akan pamerkan model SGPV berasaskan Gowind, sebagaimana yang dipamerkan oleh LIMA 2011.

Ada satu lagi pengumuman yang bakal mengejutkan, perolehan AV-4 untuk kegunaan anggota pengaman kita di Lubnan. Ada kemungkinan? Sebab TD masih lagi belum umumkan kenderaan yang bakal ganti Condor di Lubnan. Pernah ada ura-ura ingin membeli Anoa buatan Indonesia tetapi rupanya sekadar ura-ura. Ini mungkin satu kemungkinan.

Ini semua sekadar pemerhatian penulis, tiada siapa yang beritahu dan penulis bukanlah seorang wartawan, pemain industri atau pegawai kerajaan. Sekadar pembayara cukai yang prihatin dan yang mahukan hanya yang terbaik buat ATM. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan